Rozbor mechanizmu provozního poškození hlav kolejnic - Zajíc, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je zaměřena na provozní poškození kontaktní plochy kolejnic. V teoretické části obsahuje přehled známých projevů poškození v kontaktu kolo–kolejnice, se zaměřením na rozdíly v působícím degradačním mechanizmu. Těžištěm práce je analýza konkrétního poškození hlavy kolejnice, které by pravděpodobně vedlo k provozní havárii. Metodicky se práce opírá o materiálové analýzy s cílem identifikovat zdroj a rozhodující mechanizmus destrukce kontaktní plochy. Na tomto vzorku jsem zkoumáním identifikoval vadu podobnou vadě squats (šikmé trhliny pojížděné plochy). Po provedení analýz na částech této kolejnice jsem dospěl k závěru, že hlavním důvodem vzniku této vady bylo kontaktně únavové zatížení za přítomnosti sulfidů manganu v těsné blízkosti pod povrchem pojížděné plochy. V závěru práce se nachází kapitola věnovaná nedestruktivnímu zkoumání jiného kusu kolejnice, který vykazoval podobné vnější poškození, s cílem zjistit, je-li tato vada běžným způsobem odhalitelná.
Analysis of mechanism of rail-head operational damage
Keywords: kolejnice; vady; analýza; rail; defect; analysis