Připravenost nelékařského zdravotnického personálu na poskytování multikulturní péče - Filipová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce se zabývá připraveností nelékařského zdravotnického personálu na poskytování multikulturní péče. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se dané problematiky. Dále jsou v teoretické části popsána specifika při poskytování multikulturní ošetřovatelské péče u vybraných minoritních skupin (muslimové, Romové, Vietnamci). Průzkumná část práce byla realizována pomocí kvantitativního průzkumného šetření za použití dotazníků. Hlavním cílem průzkumného šetření bylo zmapování subjektivní připravenosti nelékařského zdravotnického personálu na poskytování multikulturní péče ve vybraném zdravotnickém zařízení. Jako praktický výstup práce byl vytvořen edukační materiál ve formě informační brožury určené pro zdravotnický personál.
Preparedness of non-medical healthcare personnel to provide multicultural care
Keywords: kultura; multikulturní ošetřovatelství; transkulturní ošetřovatelství; muslimové; Romové; Vietnamci; cultural; multicultural care; nursing care; transcultural; Muslims; Gypsies; Vietnamese