Aplikace domovského práva v Novém Bydžově do roku 1914 - Vlková, Monika (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá vývojem a aplikací domovského práva na vymezeném území. V tomto případě je to oblast města Nového Bydžova a v některých případech i obcí, které k městu patřili. V práci je popsán vývoj města v průběhu dějin, vysvětlení pojmu domovského práva a následuje konkrétní aplikace na město Nový Bydžov. Cílem této práce je přehled domovských práv obyvatel a to do roku 1914 a také zachycení rozšíření města ve sledovaném období.
Application of Right of domicile in Nový Bydžov till 1914
Keywords: domovské právo; obecní zákon; domovská příslušnost; sirotčinec; chudobinec; home right; municipal low; Nový Bydžov; home jurisdiction; orphanage; poorhouse