Problematika násilných a sexuálně motivovaných trestných činů - jejich obětí, pachatelů a forem pomoci - Měrková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2013)
V teoretické práci se věnuji obětem trestné činnosti. Především zde popisuji problematiku trestné činnosti, se zaměřením na násilné a sexuálně motivované trestné činy. Dále se zabývám důsledky těchto činů na oběti, viktimizací, a mimo to také osobností pachatele. Dané téma jsem propojila s problémem týrání a sexuálního zneužívání v dětství, jejichž následky mají vliv i v dospělém věku. Výzkumná část je tvořena přehledem organizací a poskytovanými formami pomoci obětem trestné činnosti. Pozornost je věnována rovněž způsobům pomoci pachatelům násilných a sexuálních motivovaných trestných činů.
Issue of Violent and Sexual Crimes - their Victims, Perpetrators and Forms of Help
Keywords: trestný čin; oběti; pachatelé; vyšetřovatelé; znásilnění; sexuální vraždy; pohlavní zneužívání; viktimizace; deviace; psychoterapie; policejní vyšetřování; crime; victims; offenders; investigators; rape; sexual murder; sexual abuse; victimization; deviation; psychotherapy; police enquiry