Potenciál železnice k zníženiu emisií CO2 z dopravy - Valkoššák, Ján (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalárska práca skúma potenciál železnice v ČR za účelom zníženia emisií CO2 z dopravy. Teoretická časť práce popisuje základné pojmy ako emisie v doprave, modal split krajiny, zároveň čo je to kapacita železničných tratí, spotrebu energie v doprave, čo sú to VRT a pohľad do zahraničia. Analýza sa zaoberá výpočtom emisií na oskm/tkm s cieľom porovnania jednotlivých druhov dopravy. Návrhová časť práce na základe analýzy zhrňuje návrhy na využitie potenciálu železnice z pohľadu emisií pre štát, manažéra infraštruktúry a pre dopravcov.
The potential of railway to reduce CO2 emissions from transport
Keywords: emisie; CO2; udržateľnosť; železnica; energetický mix; VRT; emissions; CO2; sustainability; rail; energy mix; HSR