Poděbradové a jejich spory o rodovou čest - Stodolová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce objasňuje, jak důležitou hodnotu tvořila čest v předmoderních společnostech, konkrétně v době pozdního středověku. Zabývá se způsoby nabývání cti a možnostmi její ztráty ve sporech o čest. Objasňuje problematiku projednávání tohoto druhu sporů před soudními instancemi podle dobových právních norem a způsoby smiřování sporných stran. Následně je v práci představen rod Poděbradů s jeho reprezentanty první a druhé generace mužských potomků krále Jiřího z Poděbrad a čtenáři jsou odhaleny konkrétní případy jejich sporů.
The Poděbrady family and their Disputes over Family Credit
Keywords: Poděbradové; Minsterberkové; spory o čest; soudy; pozdní středověk; family of Poděbrady; family of Minsterberk; honor disputes; courts; late Middle Ages