Ošetřovatelský proces u nemocného s frakturou krčku femuru ve vztahu k operačnímu řešení - Šimonová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se věnuje problematice zlomeniny krčku kosti stehenní a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je popsána anatomie kosti stehenní. Dále zde uvádím diagnostiku, příznaky, následnou operační léčbu, ošetřovatelskou péči a rehabilitaci u pacientů s tímto úrazem. V úvodu praktické části je uveden přehled se zastoupením jednotlivých operačních řešení fraktury krčku femuru. Vybrala jsem tři kasuistiky u pacientů po cervikokapitální protéze (CKP), protože byla zastoupená v největší míře. Zaměřila jsem se na vyhledávání aktuálních potřeb u nemocných po tomto operačním řešení. Předkládám přehled ošetřovatelských diagnóz, které vycházejí z jednotlivých oblastí potřeb nemocných. Na závěr jsem sestavila návrh mapy péče u pacientů po CKP.
The nursing process for patients afflicting a fraction of the neck of femur in connection to the operation solutions
Keywords: zlomeniny krčku femuru; ošetřovatelské procesy; ošetřovatelské diagnózy; mapy péče; femoral neck fractures; Nursing care; nursing diagnostics; map of nursing care