Současný stav výzkumu desulfurizace - Musílek, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je zaměřena na katalytické odstranění sirných sloučenin z kapalných paliv. V první části je uveden vznik SO2 a jeho působení na blízké i vzdálené okolí. V další části jsou popsány možnosti odstranění emisí SO2 a je uveden výčet možných desulfurizačních katalyzátorů. V další části bakalářské práce je uveden vývoj legislativních požadavků na kvalitu paliva a ovzduší. V poslední části jsou popsány průmyslové katalyzátory pro desulfurizaci a pro jednotlivé systémy jsou diskutovány významné parametry určující výslednou efektivitu katalyzátoru.
Current state of desulfurization research
Keywords: desulfurizace; heterogenní katalyzátory; SO2; emise; desulfurization; heterogeneous catalysts; SO2; emissions