Strukturované kopolymery jako pojivá v polyuretanových nátěrových hmotách - Boháčik, Peter (Univerzita Pardubice, 2021)
Táto práca popisuje prípravu, a vlastnosti štruktúrovaných kopolymérov. V teoretickej časti je popis štruktúr a možnosti ich syntézy, základný popis molárnych hmotností, ich stanovenie a popis vlastností polyuretánových náterov. Experimentálna časť popisuje syntézy sérií hviezdicovitých polymérov založených na rôznych jadrách hviezdicovitého polyméru, a rôznych pomerov chemikálií tvoriacich ich ramená. Ďalej experimentálna časť popisuje vlastnosti pripravených náterov z hviezdicovitých polymérov, charakteristiku pripravených hviezdicovitých polymérov z hľadiska distribúcie molárnych hmotností, charakteristiku pripravených náterov pomocou základných lakovacích skúšok, stanovenia teploty skleného prechodu (Tg) u náterov a stanovenie mikro tvrdosti.
Structured copolymers used as binders in polyurethane coatings
Keywords: štruktúrované kopolyméry; SEC-MALS; filmotvorné vlastnosti; iónová polymerizácia; GTP polymerizácia; Structure copolymers; SEC-MALS; film-forming properties; ionic polymerisation; GTP polymerisation