Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení - Šrůtková, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce komplexně analyzuje opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení s důrazem na jejich právní úpravy dle zákona č. 500/2004 sb., správního řádu. Zaměřuje se na jednotlivé druhy (odvolání, rozklad, odpor, obnova řízení, nové rozhodnutí, přezkumné řízení), včetně procesních podmínek, časových lhůt a praktického využití. Součástí je komparativní analýza, která porovnává účel, podmínky a efekty opravných a dozorčích prostředků. Cílem práce je poskytnou ucelený přehled o možnostech jejich aplikace ve správním procesu a zdůraznit jejich význam pro ochranu práv účastníků řízení.
Remedies and supervisory measures in administrative proceedings
Keywords: správní řízení; správní rozhodnutí; přezkum rozhodnutí; opravné prostředky; dozorčí prostředky; odvolání; rozklad; odpor; obnova řízení; nové rozhodnutí; přezkumné řízení; administrative proceedings; administrative decision; review of the decision; remedies; supervisory resources; appeal; request for reconsideration; objection; reopening of proceedings; new decision; review proceedings