Příprava a charakterizace stříbrných fosforečnanových skel modifikovaných oxidy přechodných kovů (MoO3, V2O5, TeO2) - Neugebauer, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na přípravu a studium stříbrných fosforečnanových skel, ve kterých byl oxid fosforečný postupně nahrazován oxidem vanadičným, telluričitým a molybdenovým ve čtyřech kompozičních řadách. Skla byla připravena konvekční metodou postupného chlazením taveniny v temperované grafitové formě. Připravené vzorky byly podrobeny strukturním analýzám pomocí Ramanovy a MAS NMR spektroskopie. Chemické složení bylo ověřováno pomocí XRF. Amorfní povaha vzorků a jejich produkty krystalizace byly zjišťovány pomocí XRD. Taktéž byly zjišťovány jejich základní fyzikálně-chemické vlastnosti, zejména pak měrná hmotnost a molární objem. Dále bylo studováno termické chování připravených vzorků pomocí DSC, TMA, HSM.
Preparation and characterization of silver phosphate glasses modified with transition metal oxides (MoO3, V2O5, TeO2)
Keywords: fosforečnanová skla; struktura; vlastnosti; MoO3; V2O5; TeO2; phosphate glasses; structure; properties; MoO3; V2O5; TeO2