Úprava nosičů brzdového obložení kotoučových brzd osobních automobilů - Středová, Doubravka (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou konstrukce kotoučových brzd osobních automobilů, vlastnostmi materiálů a požadavky na hlavní části těchto brzd – brzdové kotouče a třecí segmenty. Součástí teoretické části je též seznámení s perspektivním materiálem, uplatňujícím se v mnoha průmyslových odvětví a v neposlední řadě také v automobilovém průmyslu – geopolymerem. V experimentální části je zkoumána možnost použití tohoto materiálu jako brzdového obložení kotoučových brzd. Ověření jeho použití je podpořeno analytickými výpočty mechanického a tepelného namáhání částí brzd, pevnostní a tepelnou analýzou v programu ANSYS.
Modification of the basic desk of frictional segments of personal car´s wheel brake
Keywords: kotoučové brzdy; třecí segment; brzdové kotouče; geopolymery; Wheel brakes; frictional segment; brake wheel; geopolymere