Srovnání přístupu majoritní společnosti k etnickým menšinám ve městech Cheb a Pardubice - Toman, Petr (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se z obecného hlediska zaměřuje na problematiku menšin. V první části jsou nejprve obecně interpretovány některé významné termíny jako kultura, etnicita, rasismus a diskriminace. Poté práce seznamuje čtenáře s vývojem postavení menšin v českých zemích po druhé světové válce do současnosti a následně uvádí základní vědomosti a postřehy o osmi nejpočetnějších menšinách v České republice. Závěrečná část se zaměřuje na interpretaci provedeného dotazníkového šetření, a to především v komparaci mezi městy Cheb a Pardubice.
Comparison of the attitudes of the majority society towards ethnic minorities in Cheb and Pardubice
Keywords: ethnics; minorities; Culture; Romany; Vietnamese; Pardubice; Cheb; etnika; Minority; kultury; Romové; Vietnamci; Pardubice; Cheb