Východočeští nekatolíci v době baroka a osvícenství: Chrudimský kraj v letech 1621-1781 - Nekvapil, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá fenoménem (tajného) nekatolictví ve východních Čechách a jeho vývojem v 17. a 18. století se zvláštním zřetelem na situaci v tehdejších Chrudimském kraji. Vybrané aspekty náboženských poměrů jsou pak sledovány s využitím mikrohistorických přístupů v rámci panství Rychmburk (jižní část Chrudimska). Kromě reflexe tuzemské i zahraniční literatury byla využita řada písemných pramenů různé provenience. Metodologicky se práce opírá zejména o přístupy sociálních dějin a historické antropologie.
The non-Catholic of Eastern Bohemia during the Baroque and the Enlightenment: the Chrudim region between the years 1621 and 1781
Keywords: náboženství; rekatolizace; nekatolíci; protestanti; evangelíci; Čechy; Chrudim; 17.-18. století; religion; recatholisation; non-Catholics; protestants; evangelicals; Bohemia; 17th-18th century