Vývoj mládežnických organizací v Československu a na Kutnohorsku 1948-1989 - Švejda, Petr (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je založena na kombinaci výzkumu archivních materiálů, vztahujících se k působení a činnosti mládežnických organizací v socialistickém Československu. Dále zde budou orálně historické sondy do vzpomínek narátorů. Cílem práce je snaha o stanovení forem a strategií disciplinace v rámci procesu volnočasové socializace dětí a mládeže. Práce zkoumá, jakým způsobem jednotlivé mládežnické organizace od roku 1948 do roku 1989 pracovali, jakou měly strukturu a jakými změnami za dané období procházely.
Development of youth organizations in Czechoslovakia and in Kutná Hora 1948-1989
Keywords: mládežnické organizace; ČSR; ideologie; pionýr; youth organisations; Czechoslovakia; ideology; pioneer organisation