Syntéza (N,)C,N - komplexů telluru jako prekurzorů přípravy nových heterocyklů - Do, Thi Dieu Linh (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá přípravou nových C,N- a N,C,N-chelatovaných tellurnatých a telluričitých sloučenin s vysokou mírou Lewisovské kyselosti na centrálním atomu Te a dále jejich hydrolyzní reaktivitou za vzniku nových heterocyklických telluroxanů. Těm je věnována teoretická část, která stručně shrnuje jejich strukturní motivy a vzájemné přeměny mezi nimi.
Synthesis (N,)C,N - complexes of tellurium as precursors for novel heterecycles
Keywords: C,N-chelatující ligandy; N,C,N-chelatující ligandy; tellur; telluroxany; hydrolýza; heterocyklus; C,N-chelating ligands; N,C,N-chelating ligands; tellurium; telluroxanes; hydrolysis; heterocycle