Studium vlastností Er3+ dopovaného LaYbO3 připraveného spalovací syntézou - Mansfeldová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá syntézou perovskitů LaYbO3 dopovaných ionty Er3+ metodou sol-gel spalování. Celkem bylo připraveno devět vzorků LaYbO3: Er3+ o koncentraci Er3+ 0,1; 0,5 a 1 at. %, které byly žíhány při teplotě 800 °C, 1100 °C a 1400 °C. Fázová čistota a velikost krystalových zrn připravených vzorků byly určeny rentgenovou difrakční analýzou, jejich chemické složení energiově disperzní rentgenovou mikroanalýzou a morfologie povrchu skenovací elektronovou mikroskopií. Optické vlastnosti byly studovány UV-Vis-NIR spektroskopií a fotoluminiscenční spektroskopií. Vzorky vykazují po excitaci laserovým zářením (977 nm) intenzivní emisi v červené oblasti viditelného spektra pocházející z elektronových přechodů Er3+: 4F9/2 - 4I15/2 (660 nm) a emisi v infračervené oblasti korespondující přechodům Er3+: 4I13/2 -4I15/2 (1533 nm). Nejvíce intenzivní emise byla pozorována u vzorku LaYbO3 dopovaného 0,5 at. % Er3+ žíhaného při teplotě 1400 °C. V souladu s experimentálními daty byl navržen luminiscenční mechanismus.
Properties study of Er3+ doped LaYbO3 prepared by combustion synthesis
Keywords: perovskity; Er3+ dopované perovskity; LaYbO3; sol-gel spalování; upkonverzní fotoluminiscence; luminofory; perovskites; Er3+-doped perovskites; LaYbO3; sol-gel combustion; up-conversion photoluminescence; phosphors