Adopce a předadopční péče - Holá, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je zaměřena na adopci a předadopční péči. Práce se zejména zabývá procesem zprostředkování náhradní rodinné péče. Věnuje se činnosti úřadů, které náhradní rodinnou péči zprostředkovávají, a také se zabývá organizacemi, které jsou podporou pro děti bez rodičů a pro bezdětné rodiče podstupující tento náročný proces. Výzkumná část diplomové práce přibližuje život dvou bezdětných manželských dvojic, které se rozhodly pro osvojení dítěte. Jedná se o kvalitativní výzkum, jehož hlavní výzkumnou metodou jsou případové studie. Práce je obohacena o rozhovory s náhradními rodiči. Výzkum se snaží přinést odpověď na otázky: Jaké je to být náhradním rodičem? Jaké pomoci se potencionálním rodičům dostává, než přijmou dítě za své?
Adoption and Pre-adoptive Care
Keywords: adopce; děti; kvalitativní výzkum; náhradní rodinná péče; předadopční péče; rodiče; adoption; children; qualitative research; foster care; pre-adoptive care; parents