Aktuální možnosti terapeutického využití kmenových buněk - Heřmánková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou aktuálních možností využití terapeutického účinku kmenových buněk v medicíně. Nejprve je popsán úvod do problematiky kmenových buněk a jejich základní charakteristika. Dále je uvedeno jejich rozdělení a charakteristické mikroprostředí. Hlavní část práce je zaměřená na aktuální využití kmenových buněk, na způsoby terapeutického využití a aplikace v medicíně. Dále jsou v práci shrnuty možnosti transplantace kmenových buněk a transplantace kostní dřeně pomocí nich. Závěrečná část práce pojednává o překážkách ve využívání kmenových buněk a jejich maligních transformacích.
Current Possibilities of Therapeutic Use of Stem Cells
Keywords: kmenové buňky; niche; terapie; transplantace kostní dřeně; transformace kmenových buněk; stem cells; niche; therapy; bone marrow transplantation; stem cell transformation