Latexy jako matrice heterogenních iontovýměnných membrán - Škorňok, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se věnuje tématu přípravy a hodnocení iontovýměnných heterogenních membrán. Součástí diplomové práce je také literární rešerše pokrývající toto téma. Technikou emulzní polymerace byly připraveny různé typy polymerních pojiv ve formě latexů, které byly následně použity pro přípravu kationvýměnných heterogenních membrán, jejichž iontovýměnnou složkou byla komerčně dostupná kationvýměnná pryskyřice. Připravené membrány byly testovány z hlediska elektrochemických, separačních a fyzikálních vlastností.
Latexes as a matrices of heterogeneous ion-exchange membranes
Keywords: emulzní polymerace; latex; iontovýměnná membrána; kationvýměnná membrána; samosíťování; emulsion polymerization; latex; ion-exchange membrane; cation-exchange membrane; self crosslinking