Poznámky k žárovým hrobům z doby římské z Žiželic - Jílek, Jan (My University, 2017)
Článek se zabývá objevem tří žárových hrobů z doby římské z Žiželic, okr. Kolín, na pomezí středních a východních Čech. Zlomky uren ze dvou hrobů byly součástí školní sbírky v obecné škole v Žiželicích a v roce 1935 byly předány do Městského muzea v Novém Bydžově. V současné době jsou obě popelnice nedohledatelné.
"Comments on Roman period cremation graves from Žiželice"
Keywords: Doba římská; žárové hroby; pomezí středních a východních Čech; Žiželice; Roman period; cremation graves; boundary between central and eastern Bohemia; Žiželice