Vliv dotací na finanční výsledky vybraného zemědělského podniku - Horálková, Jana (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vlivu dotací na finanční výsledky i na samostatnou existenci vybraného zemědělského podniku na základě finanční analýzy časové řady účetních dat a to konkrétně třech po sobě jdoucích let, od roku 2021 do roku 2023. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. V teoretické části je popsán pojem dotace, její typy, zdroje čerpání, jejich účtování a seznámení s dotacemi, jež jsou poskytované zemědělcům. Dále je v ní vysvětlen pojem finanční analýza, zdroje čerpání informací pro finanční analýzu, jednotlivé ukazatele a metody finanční analýzy. Praktická část se pak zaměřuje na metodiku práce, charakteristiku vybraného zemědělského podniku, samostatnou finanční analýzu s vlivem a bez vlivu dotací a je zakončena zhodnocením vlivu dotací.
The influence of subsidies on the financial results of the selected agricultural enterprise
Keywords: dotace; finanční analýza; poměrové ukazatele; analýza soustav ukazatelů; eliminace dotací; zemědělství; účtování dotací; subsidies; financial analysis; ratio indicators; system of indicators analysis; subsidy elimination; agriculture; accounting for subsidies