"Smíme vstoupit?" Etika a proměny podoby výzkumu severoamerických indiánů - Šavelková, Lívia (Česká národopisná společnost, 2014)
Výzkum indiánů a jejich kultur byl klíčový pro formování americké antropologie. Stejně důležitou roli sehrála antropologie vůči původním obyvatelům Severní Ameriky - byla hlavním prostředkem, kterým se vytvářely a šířily textové reprezentace kulturních reálií indiánů a Inuitů. Indiáni se stali předmětem výzkumu amerických antropologů či amatérských učenců z mnoha důvodů - zejména v důsledku převládajících ideologií, politiky a jejích byrokratických potřeb. Indiáni a další původní obyvatelé geograficky různých oblastí Severní Ameriky se tak dostávali do bližšího kontaktu nejen s vědeckymi metodami výzkumu a akcentací vědeckých témat, ale i s proměňujícími se etickými zásadami výzkumníků. Studie se zabývá vývojem výzkumných témat, aplikovanou antropologií, kritikou antropologie indiánskými akademiky, etickými kodexy, akademickými obory zaměřenými na studium indiánů a dalších původních obyvatel v kontextu dekolonizace.
"May we come in?" Ethics and transformations in the form of research into Native Americans
Keywords: etika; etnografie; etnologie; antropologie; indiáni; Severní Amerika; ethnography; anthropology; ethics; Native Americans; Noth America