Pracovní zátěž všeobecných sester pracujících v agenturách domácí péče - Daňková, Lada (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou pracovní zátěže všeobecných sester působících v agenturách domácí péče. Cílem výzkumu bylo zjistit míru fyzické a psychické zátěže těchto sester s využitím dvou standardizovaných nástrojů - Baeckeho dotazníku fyzické aktivity a Meisterova dotazníku psychické zátěže - doplněných o vlastní dotazník zaměřený na demografické údaje respondentek. Shromážděná data byla statisticky zpracována a přehledně prezentována ve formě tabulek a grafů. Analýza výsledků jednoznačně potvrdila, že všeobecné sestry v domácí péči čelí značné fyzické i psychické zátěži, která je často dlouhodobá a vysoce náročná. Na základě zjištěných skutečností jsou v závěru práce navržena doporučení směřující ke snížení pracovní zátěže a ke zlepšení pracovních podmínek v oblasti domácí péče.
Workload of general nurses working in home care agencies
Keywords: domácí péče; pracovní fyzická a psychická zátěž; všeobecné sestry; home care; general nurses; physical and mental workload