Interoperabilita železničních kolejových vozidel v regionální osobní dopravě - Hamplová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2014)
Disertační práce se zabývá problematikou implementace interoperability v oblasti kolejových vozidel, provozovaných v regionální osobní železniční dopravě. Součástí práce je zhodnocení současné situace v ČR a EU a podrobná analýza legislativy evropského konvenčního železničního systému, zaměřená na subsystém kolejová vozidla. V další části se práce věnuje návrhu obecné metodiky pro návrh struktury linkového vedení v případě provozu různých typů vozidel z hlediska míry jejich shody s TSI. Závěrem je tato metodika za účelem vyhodnocení aplikována na konkrétní část železniční sítě.
Interoperability of rail vehicles used in regional passenger transport
Keywords: evropská legislativa; interoperabilita; kolejová vozidla; PRIVOL; regionální železniční doprava; technické specifikace pro interoperabilitu; TSI; European legislation; interoperability; rail vehicles; regional railway transport; technical specification for interoperability