Racionalizace dispečerského řízení městské autobusové dopravy v hlavním městě Praze - Vojtíšek, Bohumír (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce analyzuje stávající řízení městské autobusové dopravy v hlavním městě Praze a obsahuje návrhy racionaluzačních opatření v dispečerském řízení. Práce je zaměřena především na stávající problematiku řízení dopravních prostředků v autobusové trakci, vazbu na objednatele služby ve veřejnémzávazku a to organizaci ROPID. Řeší racionalizační návrhy v těchto oblastech: organizační struktura a personální obsazení dispečerského aparátu, technické vybavení a zázemí pro dispečerské řízení, požadavky na SW vybavení, požadavky na řízení v běžném provozním stavu, požadavky na řízení v mimořádném provozním stavu, požadavky na specifické dispečerské řízení, požadavky na specifickou kontrolní činnost, podněty a požadavky pro preferenci autobusové dopravy, řešení podnětů zákazníka (cestujících), úpravy požadavků na dispečery včetně jejich školení a dalšího odborného růstu. Práce obsahuej návrhy na řešení výše citovaných oblastí včetně jejich zhodnocení.
Operational efficiency of dispatcher´s control in the bus public transport of the capital city of Prague
Keywords: funkční schéma; informace; kontrola; organizační schéma; personál; podání; administrative action; berth; control; function chart; information; organizational chart