Klinické využití extracelulárních vezikulů - Mašatová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá extracelulárními vezikulami (EV), jejich strukturou, funkcí a možnostmi klinického využití, zejména v oblasti transportu léčiv. V úvodních kapitolách jsou představeny typy EV, jejich biogeneze, složení a způsoby izolace. Dále je pozornost věnována metodám zapouzdření léčiv do EV a výběru vhodných látek pro tento transport, se zvláštním zaměřením na chemoterapeutika doxorubicin a paklitaxel. Práce popisuje také různé cesty podání EV, mechanismy jejich vstupu do cílových buněk a strategie pro zlepšení cíleného doručování. EV jsou vnímány jako perspektivní nástroj pro moderní, cílenou a šetrnější léčbu. V závěrečné části jsou uvedeny příklady využití EV v terapii vybraných onemocnění, včetně onkologických a neurodegenerativních.
Clinical Applications of Extracellular Vesicles
Keywords: extracelulární vezikuly; cílený transport léčiv; doxorubicin; paklitaxel; terapeutické aplikace; extracellular vesicles; targeted drug transport; doxorubicin; paclitaxel; therapeutic applications