Antimikrobiální účinek textilních materiálů - Wagnerová, Sofie (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou vývoje antimikrobiálních textilií a jejich důležitosti v prevenci přenosu patogenů skrze textilní materiály. V práci jsou shrnutá účinná a nová antimikrobiální činidla, stejně jako přírodní činidla, která mají jak antibakteriální účinek, tak malý dopad na životní prostředí. V teoretické části jsou též stručně popsány postupy testování účinnosti tkanin s antimikrobiální aktivitou. Experimentální část je věnována testování antimikrobiálně ošetřených textilií s cílem ověření jejich zamýšleného účinku.
Antimicrobial Activity Assessment of Textiles
Keywords: antimikrobiální textilie; testování antimikrobiálního účinku; mikroorganismy; přenos patogenů; mikrobicidní účinek; mikrobistatický účinek; polyester; triclosan; antimicrobial textiles; antimicrobial testing; microroganisms; transmission of pathogens; microbicidal effect; microbiostatic effect; polyester; triclosan