Klienti středisek výchovné péče: jejich očekávání a naplnění těchto očekávání - Rájová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá očekáváním klientů středisek výchovné péče. Mapuje a popisuje očekávání, se kterými klienti přichází do pobytové služby střediska výchovné péče, a jak se tato očekávání v průběhu jejich pobytu mění či naplňují. Pomocí strukturovaných dotazníků jsou mapována očekávání v oblasti navazování přátelství a kontaktů ve středisku výchovné péče, v oblasti kontaktu s rodinou a s pracovníky střediska, také očekávání týkající se bezpečí a volného času ve středisku výchovné péče. V teoretické části jsou představena témata jako například socializace, její aktéři a činitelé a její poruchy, poruchy chování a emocí, dále je popsaná resocializace a její metody. Diplomová práce se zaměřuje na popis ústavní a ochranné výchovy a preventivně výchovné péče. Objasňuje funkci a poslání středisek výchovné péče.
Clients of educational care centres: their expectations and the fulfilment of these expectations
Keywords: střediska výchovné péče; poruchy chování a emocí; resocializace; ústavní a ochranná výchova; preventivně výchovná péče; očekávání klientů středisek výchovné péče; educational care centres; behavioural and emotional disorders; resocialization; institutional and protective education; preventive educational care; expectations of clients of educational care centres