Starodávná DNA - Radová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
V bakalářské práci je popsána a vysvětlena podstata starobylé DNA, mechanismy její degradace a její zdroje. Dále jsou uvedeny možnosti dekontaminace starodávné DNA. Při práce se starodávnou DNA je potřeba dodržovat mnoho specifických postupů a dbát na přísná opatření při její izolaci a následné analýze. V druhé části práce jsou vypsány některé metody a nastíněny konkrétní případy identifikace osob pomocí starodávné DNA.
Ancient DNA
Keywords: starodávná DNA; aDNA; kosterní pozůstatky; extrakce DNA; kontaminace; izolace DNA; ancient DNA; skeletal remains; DNA extraction; contamination; DNA izolation