Měření lesku lakových vrstev nanášených flexotiskem - Hovjacká, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této práce bylo změřit a vyhodnotit lesk lakových vrstev nanášených flexotiskem na různých substrátech a dále porovnat lesk lakových vrstev na vybraných substrátech. Pro měření byly použity čtyři laky z toho jeden lak disperzní a tři UV laky. Tyto laky byly naneseny za pomoci nátiskového flexotiskového zařízení s děleným aniloxovým válcem na tři různé substráty (papír, termopapír a PE fólie). Takto připravené vzorky lakových vrstev byly následně proměřeny leskoměrem při úhlové geometrii 60° a získané výsledky byly vyhodnoceny s ohledem na nános laku.
Gloss measurement of varnish layers printed by flexography
Keywords: tiskové laky; flexotisk; lesk; měření lesku; leskoměr; varnishes; flexography; gloss; measurement of gloss; glossmeter