Teorie a praxe transesterifikace rostlinných olejů - Hájek, Martin (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato habilitační práce zahrnuje publikace a patenty vypracované v rámci vědecké činnosti na Katedře fyzikální chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice v letech 2006-2014. Předložený soubor obsahuje 20 vědeckých prací publikovaných v zahraničních impaktovaných časopisech a 2 patenty. Práce se zabývá celým procesem přípravy esterů. včetně analytických metod pro stanovení produktů. První část práce je zaměřena na popis a možnosti využití homogenních katalyzátorů při použití methanolu a ethanolu. Pozornost je také zaměřena na to, jakým způsobem ovlivňují významné nečistoty v oleji transesterifikaci, zejména volné mastné kyseliny a voda. Další část práce se věnuje popisu a použití heterogenních katalyzátorů: draselných solí nanesených na různých nosičích a jejich stabilitě a Mg-Al směsných oxidů. Neméně důležitou částí procesu je separace hlavního produktu od ostatních látek a popis dějů při separaci a jejich ovlivnění a také čištění vedlejšího produktu. V poslední části je pozornost zaměřena na popis vyvinutých analytických metod pro stanovení produktů reakce.
Keywords: transesterifikace; rostlinné oleje; bionafta