Syntéza a reaktivita hyper-koordinovaných organofosforitých sloučenin - Řezníček, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
V rámci této práce bylo připraveno 19 sloučenin, které byly dále rozděleny do dvou skupin - triorganofosforité a monoorganofosforité. Tyto sloučeniny jsou deriváty 2,6-C6H3(CH2OR)2, kde R = tBu a Mes, a 2,6-C6H3(CH2NMe2)2 skupin, tzv. Y,C,Ychelátujících ligandů. Sloučeniny 1-19 byly identifikovány pomocí elementární analýzy, ESI-MS spektrometrie, IČ spektroskopie a zejména pomocí 1H, 13C, 31P a 119Sn NMR spektroskopie. Pomocí spektroskopie za nízkých teplot byla studována struktura a chování sloučenin, které se vyznačovaly dynamickým chováním za běžných podmínek. Struktura v tuhé fázi byla popsána pomocí IČ spektroskopie a rentgenové difrakční analýzy na vhodném monokrystalickém materiálu.
Synthesis and reactivity of hyper-coordinated organophosphorous compounds
Keywords: organofosforité sloučeniny; Y,C,Y- chelátující ligand; NMR spektroskopie; Rentgenová difrakční analýza; IČ spektroskopie