Sledování pochodů, spjatých se vznikem a metabolismem oxidu dusnatého, homocysteinu, symetrického a asymetrického dimetylargininu s důrazem na methylované deriváty glycinu - Sudová, Vendula (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá zavedením metody HPLC s UV detekcí pro stanovení betainu a dimethylglycinu ve vzorcích lidské plazmy. Dále stanovením těchto analytů u různých skupin pacientů. Pouze u pacientů s metabolickým onemocněním a prediabetem byly zaznamenány srovnatelné výsledky, které jsou uváděny v odborných publikacích. U ostatních skupin pacientů, včetně závažných stavů jako selhání ledvin či infarkt myokardu, nebyly zaznamenány žádné výrazné změny od kontrolní skupiny.
Monitoring of processes linked to metabolism of nitric oxide, homocysteine, symmetric and asymmetric arginine with stress to methyl derivatives of glycine
Keywords: betain; dimethylglycin; homocystein; metabolismus jednouhlíkatých zbytků; HPLC; betaine; dimethylglycine; homocysteine; one carbon metabolism; HPLC