Vývoj metody stanovení širokospektrálního herbicidu dicamba s využitím voltametrických technik - Vobořil, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Vypracovaná diplomová práce je zaměřena na vůbec první studii elektrochemického chování širokospektrálního herbicidu dicamby pomocí bórem dopované diamantové elektrody s následným vývojem voltametrické metody pro jeho stanovení. Teoretická část je věnována voltametrickým technikám obecně, jejich historii a užívaným pracovním elektrodám a poté také látce samotné z hlediska základních fyzikálně-chemických vlastností, působení v životním prostředí a legislativy. Součástí je vypracovaný přehled aplikačních možností využité pracovní elektrody pro voltametrické stanovení pesticidů od roku 2018 včetně. Experimentální část poté zahrnovala experimenty týkající se studia elektrochemického chování sledovaného analytu za různých podmínek, volbu a optimalizaci voltametrické techniky, interferenční studii a stanovení analytu v reálných vzorcích s různými matricemi a získané výsledky byly porovnány s těmi dosaženými pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detekcí diodového pole.
Development of a method for the determination of the broad-spectrum herbicide dicamba using voltammetric techniques
Keywords: elektrochemie; voltametrie; bórem dopovaná diamantová elektroda; pesticid; herbicid; dicamba; electrochemistry; voltammetry; boron-doped diamond electrode; pesticide; herbicide; dicamba