"Kladští Češi" - konstrukce identity (představy o společné historii, sounáležitosti, územní příslušnosti) - Řezníčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá problematikou identity „kladských Čechů" v současnosti žijících v českém pohraničí. Věnuje se historickým a politickým událostem a proměnám zemské a státní příslušnosti Kladska, které se podílely na vytvoření osobité české menšiny v „cizině" žijící těsně při hranicích s českým územím. Identita českých přesídlenců z Kladska je sledována v několika prvcích. Ukazuje se už v samotném přijetí pojmenování „kladští Češi" a ve vymezení toho, kdo patří mezi „kladské Čechy" a kdo ne. Odkrývají se vazby na území původu, role vzpomínek a historické paměti. Významně se na formování pocitu sounáležitosti podílí též setkávání „kladských Čechů", ať už formálně či neformálně. Práce se zabývá též otázkou splynutí s českým majoritním etnikem a ztrátou či zachováním etnografických specifik. Autorka se též zabývá otázkou, zda se s odchodem generace „rodáků a pamětníků" blíží zánik ojedinělé skupiny a s ním i zánik kontinuity vzpomínek, historické paměti a etnografických specifik, nebo zda se některá specifika uchovají.
The Czechs from Kladsko (Kłodzko, Glatz) area - construction of identity (images concerning collective history, territorial identity and belonging)
Keywords: Czechs; national identity; territorial identity; Czech border region; kladští Češi; Kladsko; národní identita; územní původ; české pohraničí