Příprava ferrocenových derivátů pyrrazolu - Majoroš, Robin (Univerzita Pardubice, 2022)
V teoretické části bakalářské práce je popsána molekulová struktura a vlastnosti ferrocenu, stavba pyrazolu a jeho vlastnosti včetně jeho přípravy. Dále je zde zpracována rešerše o přípravě a vlastnostech ferrocenových derivátů pyrazolu. Experimentální část popisuje provedené laboratorní postupy pro přípravu a čištění výchozích látek potřebných pro následné syntézy 3,5-bis(ferrocenyl)pyrazolu a 3-ferrocenylpyrazolu. Čistota a identita připravených sloučenin byla ověřena zejména pomocí bodu tání (IR, NMR i Ramanova spektra byla získána také, avšak nejsou v této práci prezentována či diskutována). V závěru jsou krátce zhodnoceny provedené syntézy a je zde znázorněna i molekulová struktura 1-acetyl-1'-karbomethoxyferrocenu a 1-ferrocenyl-propan-1,3-dionu, jejichž monokrystaly, v kvalitě vyhovující pro rentgenostrukturní analýzu, byly připraveny.
Preparation of ferrocenyl-substituted pyrazoles
Keywords: ferrocen; pyrazol; ferrocene; pyrazole