Pozdní následky léčby tumorů v oblasti hlavy a krku a jejich ošetřování. - Mitlehnerová, Jana (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou pozdních následků léčby tumorů v oblasti hlavy a krku a jejich ošetřováním. Práce je rozčleněná na část teoretickou a na část výzkumnou. Teoretická část je rozdělena na dvě kapitoly, přičemž první kapitola se zabývá problematikou maligních nádorů v oblasti hlavy a krku. Ta je zaměřená na definici, etiologii, symptomatologii, klasifikaci, diagnostiku, léčbu, a v neposlední řadě na prognózu onemocnění. Druhá kapitola popisuje pozdní následky léčby tumorů v oblasti hlavy a krku, jejich následné ošetřování a prevenci. Dále pojednává o kvalitě života nemocných s nádory v oblasti hlavy a krku. Empirickou část tvoří výzkum pozdních následků léčby tumorů v oblasti hlavy a krku. Oslovených bylo 110 respondentů mužského i ženského pohlaví. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativní metody dotazníku. Správně vyplněných dotazníků se vrátilo 66, návratnost tedy činila 60%. Z pozdních následků se nejvíce vyskytly potíže s mluvením a s polykáním pevného, tuhého jídla u 86% respondentů. Potíže s chutí má celkem 70% respondentů. Úbytek slin uvedlo 61% respondentů.
The late effects of the therapy of tumors in the head and neck area and their treatment.
Keywords: pozdní následky; léčba nádorů; nádory hlavy a krku; ošetřovatelství; kvalita života; after - effects; tumour treatment; head and neck tumour; treatment; quality of life