Rodičovská výchova dětí s autismem - Švejdová, Sára (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na rodičovskou výchovu dětí s autismem. Primárně se budu zabývat dětským autismem. Cílem je charakterizovat výchovu z pohledu rodiče, zjistit, jaké metody jsou používány při výchově dětí s touto poruchou. Teoretická část bude zaměřena na vymezení a definice pojmů a následně seznámení se s touto autistickou poruchou, historií v oblasti zapojení rodičů do výchovy, diagnózou, projevy. Zda existují nějaké zásady a za jakých podmínek vychovávat, či jak správně komunikovat a motivovat k lepším výkonům dítě trpící autismem. Praktická část bude složena ze dvou částí. První bude provedena za použití kvantitativního šetření. Aby tento dotazník co nejvíce přispěl k mé práci, bude zaměřen pouze na rodiče dětí s autismem. Pomocí toho zjistím, jak daný rodič vnímá autismus u svého dítěte, jaké jsou jeho osvědčené metody, pomůcky a v neposlední řadě porovnám výchovu zdravého a nemocného dítěte. V druhé části použiji kvalitativní šetření, které bude probíhat prostřednictvím rozhorů s rodiči dětí s poruchami autistického spektra na téma "Jaké faktory ovlivňují výchovu dítěte trpící autismem?".
Parental education of children with autism spectrum disorder
Keywords: porucha autistického spektra; dětský autismus; rodiče; výchova; rodina; PAS; autism spectrum disorder; childhood autism; parents; education; family; ASD