Štruktúrne vlastnosti grafitických liatin - Pešlová, Františka; Obuchová, M. (Univerzita Pardubice, 2012)
Práca sa zaoberá štúdiom grafitických liatin, ktorých charakter určuje morfológia, rozloženie a veľkosť vylúčeného grafitu. Tieto liatiny sú z hľadiska pevnostného radené medzi materiály, ktoré sú v praxi menej namáhané. Materiálové charakteristiky grafitických liatin bude ovplyvňovať aj kovová matrica, ktorá môže byť legovaná alebo iným spôsobom upravovaná. Výsledkom štúdia bude návrh zlepšenia štruktúrnych a materiálových vlastností tým že bude nasledovať povrchová úprava.
Keywords: grafitické liatiny; kovová matrica; materiálové vlastnosti