Bakteriální kontaminace ejakulátů mužů v asistované reprodukci - Barlatovová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na ověření mikrobiální kontaminace ejakulátu. Zjišťovali jsme výskyt jednotlivých druhů a celkový počet mikroorganismů v 1 ml spermatu. Vyšetřili jsme 40 vzorků ejakulátu mužů evidovaných v Centru asistované reprodukce SANUS, s. r. o., v Pardubicích. Z jednotlivých vzorků jsme vykultivovali jeden aţ pět různých bakteriálních druhů. V ejakulátech se vyskytovaly Staphylococcus sp. - v 36 (90 %) vzorcích, koryneformní bakterie - v 31 (77,5 %), Streptococcus sp. - v 27 (67,5 %), Micrococcus sp. - ve 14 (35 %), Neisseria subflava - v 5 (12,5 %) a Lactobacillus sp. - ve 2 (5 %). Bakterie rodu Bacillus a Enterococcus, dále Facklamia hominis a Morganella morganii jsme prokázali vždy v 1 (2,5 %) vzorku. Celkové počty živých mikroorganismů (CFU) v 1 ml ejakulátu jsme zjišťovali metodou roztěru na krevní agar a ředicí metodou. Metodou roztěru na krevní agar jsme vyšetřili 40 vzorků ejakulátu. V 5 (12,5 %) vzorcích jsme zjistili 1,0x102 - 4,0x102 CFU/ml, v 9 (22,5 %) 1,0x103 - 9,6x103 CFU/ml, ve 13 (32,5 %) 1,1x104 - 8,0x104 CFU/ml, v 6 (15 %) 1,2x105 - 6,0x105 CFU/ml a v 7 (17,5 %) 106 CFU/ml a více. Ředicí metodou jsme vyšetřili 33 vzorků ejakulátu. Ve 2 (6,1 %) vzorcích jsme prokázali méně neţ 102 CFU/ml, ve 4 (12,1 %) 3,2x102 - 9,0x102 CFU/ml, v 15 (45,5 %) 1,3x103 - 9,0x103 CFU/ml, v 9 (27,3 %) 1,1x104 - 5,6x104 CFU/ml, ve 3 (9,1 %) 1,6x105 - 2,1x105 CFU/ml ejakulátu.
Bacterial contamination of male semen in in-vitro fertilization
Keywords: bakterie; sperma; ejakulát; kontaminace; CFU; celkový počet mikroorganismů; bacteria; semen; ejaculate; contamination; CFU; total viable count