Enaminonové zinečnaté sloučeniny pro syntézu biologicky akceptovatelných polymerů - Finger, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá syntézou zinečnatých komplexů chelatovaných beta-enaminonovým ligandem. Všechny zinečnaté komplexy byly připraveny ligand metatetickou reakcí z původního homoleptického zinečnatého komplexu s RLi, (kde R = methyl, ethyl, iso-propyl, n-butyl) za přítomnosti koordinující molekuly TMEDA (N, N, N´, N´-tetramethylethan-1,2-diamin). Všechny připravené sloučeniny byly charakterizovány za použití NMR spektroskopie a rentgenostrukturní analýzy. U vybraných komplexů byla testována polymerační aktivita v ring-opening polymeracích L-laktidu nebo v kopolymeračních reakcích epoxidů s oxidem uhličitým.
Zinc Complexes Containing Enamione Ligands for Synthesis of Biologically Acceptable Polymers
Keywords: beta-enaminon; kopolymerace; ring opening polymerace; zinek; beta-enaminones; copolymerization; ring opening polymerization; zinc