Současné trendy ve využití stentů u koronárních artérií - Kopecká, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá současnými trendy ve využití koronárních stentů. V první kapitole jsou vysvětleny základní pojmy, které budou figurovat napříč celou prací a popsány příčiny a důsledky kardiovaskulárních onemocnění. Jednou z možností léčby zúžené, nebo neprůchodné koronární cévy je implantace koronárního stentu, která se stala doplňkem perkutánní koronární angioplastiky. V další části jsou shrnuty jednotlivé druhy těchto stentů podle druhu materiálů použitých na jejich výrobu. Jsou zde také shrnuty jednotlivé výhody a nevýhody použití jednotlivých typů stentů u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Poslední část je zaměřená na zdravotní komplikace spojené s implantací. Dále na materiály a druhy stentů, které by mohly mít vysoký potenciál při efektivní léčbě kardiovaskulárních onemocněních a jsou prozatím ve fázi výzkumu a vývoje. Podle současných poznatků se zdá být perspektivní stent s povlakem polymerní kyseliny lipoové s  léčivou látkou sirolimus a to především i pro použití u pacientů s diabetem.
Actual trends in use of coronary artery stents
Keywords: koronární stenty; angioplastika; restenóza; ischemická choroba srdeční; coronary stents; angioplasty; restenosis; ischemic heart disease