Univerzální platforma pro grafickou vizualizaci - Čermák, Petr (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této práce je zejména návrh a implementace univerzálního prostředí, které slouží pro usnadnění tvorby a použití dynamických vizuálních efektů zobrazovaných v reálném čase. V teoretické části jsou popsány technologie pro načítání zásuvných modulů v jazyce Java, práce s rozhraním OpenGL a možnosti zpracování zvuku. Tento popis je zaměřen převážně na praktickou stránku a seznámení čtenáře s možnostmi a způsoby použití. V praktické části je poté popsán návrh a implementace systému pro práci s vizuálními efekty, které je možné programovat v různých programovacích jazycích a ovládat několika vestavěnými možnostmi, zejména pomocí zvukového vstupu. V této části jsou detailně popsány jednotlivé komponenty systému a vztahy mezi nimi. Závěrečná část práce se pak zabývá ukázkami programování zobrazovacích modulů a popisem uživatelského rozhraní systému.
Universal real-time graphics visualisation platform
Keywords: programování; modularita; animace; vizuální efekty; zvuk; programming; modularity; animation; visual effects; sound