Šílenství a rozum ve Foucaultových Dějinách šílenství - Nováková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je věnována zkoumání Foucaultovy metody, která se pokusí analyzovat a poukázat na to, v čem je nová a kam směřuje. Zaměří se na pojem šílenství a vztah rozumu a nerozumu. Nastíní, jak byl pojem šílenství a vztah rozumu a nerozumu definován a jak ho definovala sama společnost. Nakonec se pokusí vyvodit závěr možného pokračování.
Madness and Reason in the Foucault´s History of Madness
Keywords: šílenství; rozum; nerozum; viditelnost; vypověditelnost; madness; reason; unreason; visibility; withdrawability