Experimentální posouzení stability vyztužených zemních těles - Šmejda, Aleš (Univerzita Pardubice, 2008)
Zvolené téma disertační práce je zaměřeno na zhodnocení výpočetních postupů a metod zabývajících se posouzením stability vyztuženého zemního tělesa a jeho přetvárným chováním do meze porušení. Pro experimentální zkoumání chování vyztuženého zemního tělesa byla použita metoda fyzikálního modelování, založena na podobnosti zkoumaných jevů v laboratoři a ve skutečnosti. Stabilita zemního tělesa je zkoumána na svislé stěně, která byla vytvořena v modelovém stojanu, kde jako výztužné prvky jsou použity hřeby a polypropylenová vlákna.
Experimental analysis slope stability of reinforced embankments
Keywords: physical modeling; dimensional analysis; slope stability embankments; reinforced soil; fyzikální modelování; dimenzionální analýza; stabilita zemních těles; vystužená zemina