Perzekuce samostatně hospodařících zemědělců na Královéhradecku na počátku 50. let 20. století - Urban, Jiří (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce pojednává o počáteční fázi kolektivizace českého zemědělství. V periodě let 1949 - 1953 sleduje vznik, vývoj a stupňování represivních opatření v kontextu prosazování mocenské perzekuční linie v zemědělské politice KSČ. Práce si všímá především toho, jak se tato linie uplatňovala v regionálních poměrech královéhradeckého kraje a jak se promítala do života a osudů soukromých zemědelců v tomto kraji.
Persecution of the private farmers in Hradec Králové region at the beginning 50´s years of 20th century
Keywords: Královéhradecký kraj; perzekuce; zemědělství; kolektivizace; 50. léta; 20. století