Osobnost manažera jako klíčový faktor řízení lidských zdrojů - Horáčková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem práce je analyzovat osobnost manažera jako klíčového faktoru v organizaci. Teoretická část je zaměřena na analýzu osobnosti manažera, jeho předpoklady, kompetence a význam pro řízení lidských zdrojů. Dále je pak teoretická část orientována na vedení lidí a s tím spojenou problematiku komunikace, motivace a řešení konfliktů na pracovišti. Praktická část se zaměří na analýzu manažera u vybrané společnosti, případně společností.
Personality of manager as a key factor of human resources management
Keywords: osobnost manažera; řízení lidských zdrojů; organizace; personality of manager; human resources; organisation