Průzkum čtenářské gramotnosti v okolí Novoměstska - Veselá, Markéta (Univerzita Pardubice, 2013)
Tématem práce je výzkum čtenářské gramotnosti v sedmých třídách základních škol na Novoměstsku. První část se zabývá teoretickými poznatky o čtenářské gramotnosti, vymezením odborných pojmů a prezentací dosavadních mezinárodních výzkumů. Hlavní náplní práce je praktický výzkum čtenářské gramotnosti, který byl proveden metodou dotazníkového šetření. Dotazník obsahuje otázky, vztahující se k vybrané ukázce uměleckého textu. Cílem práce je zjistit schopnosti a dovednosti žáků při komunikaci s uměleckým textem. Konkrétně se práce zaměřila na dovednosti vyhledávat v textu informace, interpretovat myšlenky, vyvozovat závěry a na schopnosti využít při práci s textem osobních zkušeností a vědomostí.
Survey of Reading Literacy in Nové Město na Moravě Region
Keywords: čtenářská gramotnost; čtenáři; čtenářství; čtenářské výzkumy; metody rozvíjející čtenářskou gramotnost; literacy; readers; reading; reading research; methods of developing literacy