Aktivní stáří - možnosti dalšího vzdělávání seniorů v Lounech - Zemková, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá problémy, které se stárnutím a stářím souvisejí, a to jak z fyzické, psychické, tak i sociální stránky. Charakterizuje ageismus a gerontologii a poukazuje na způsoby adaptace na stáří. Popisuje funkce vzdělávání v postproduktivním věku a různá vzdělávací zařízení pro seniory. Ve výzkumné části prezentuje organizaci "Třetí věk" v Lounech a pomocí nestandardizovaného hloubkového rozhovoru s jeho ředitelkou Mgr. Dagmar Bahnerovou a standardizovaného rozhovoru se studenty zjišťuje fungování této organizace, proč mají senioři zájem studovat i v postproduktivním věku, a zkušenosti dotazovaných s ageismem.
Activ Oldage - Possibilities of Further Education of Pensioners in Louny
Keywords: stárnutí; stáří; senioři; ageismus; gerontologie; vzdělávání seniorů; ageing; old age; seniors; ageism; gerontology; education of seniors